Search

Jong opgebrand

Afstudeerproductie over jong een burn-out krijgen

Afgerond!

Mijn afstudeerproductie is beoordeeld met een 8,5! Daarmee ben ik dan ook officieel afgestudeerd. Ik ben op het moment ontzettend aan het genieten van dit nieuws. Tijdens mijn burn-out zag ik het afstuderen als zo’n grote berg die ik nooit en te nimmer zou kunnen beklimmen. En daar sta ik dan: op de top van die berg, met een nominatie voor de Zwolse Beste op zak en een 8,5 als eindcijfer. Ik ben ontzettend blij en heb een glimlach van oor tot oor.

13661881_10201824365407625_4149765014296569673_o

Website tip!

Kijk ook eens op de site van soChicken. Een ontzettend leuke en leerzame site over een simpel en gelukkig leven. Naast artikelen over minimalistisch leven en geen televisie hebben, schrijft hij ook regelmatig over stress. Klik hier om die artikelen te lezen!

Tips!

  1. Doe één ding tegelijk!
  2. Leer nee zeggen en geef je grenzen aan
  3. Zorg voor ontspanning na je werk en werk dan niet meer
  4. Eet gezond, beweeg dagelijk en zorg voor een goede nachtrust
  5. Luister naar de signalen van je lichaam
  6. Wees niet perfectionistisch!
  7. Relativeer de problemen die er zijn.

 

Signalen!

Heb je last van één of meer van de onderstaande signalen? Pas dan op!

Geen energie en zin meer hebben

Je hebt nergens meer zin in. Niet in werken, maar ook niet in ‘leuke’ activiteiten zoals sporten, uitgaan of seks. Je ligt lusteloos en uitgeput op de bank, starend naar de tv.

Piekeren en slecht slapen

Je bent de hele dag aan het malen over je werk, collega’s die hun werk niet doen, de druk en targets die je niet gaat halen. Maar ‘s nachts houdt dit gemaal niet op. Hierdoor val je niet in slaap, je kampt met slaapgebrek en wordt steeds vermoeider. Je put jezelf compleet uit.

Lichamelijke klachten

Je krijgt last van lichamelijke klachten. Door al het harde werken, slecht en ongezond eten en weinig slaap vermindert je weerstand. Verkoudheid, grieperig zijn, hoofdpijn, maag- en darmklachten en andere kleine pijntjes komen regelmatig voor.

Overgevoelig en snel geïrriteerd

Je schiet sneller uit je slof. Je bent steeds ingespannen met je werk bezig, wat ervoor zorgt dat je sneller geïrriteerd bent. Na een lange dag op je werk wil je gewoon rust, maar vaak zijn er thuis ook nog genoeg klusjes te doen. Als je merkt dat je steeds kribbiger wordt, pas dan op.

Onverschilligheid en onzekerheid

Je raakt steeds minder betrokken bij je werk, je gedraagt je onverschillig, stelt je afstandelijk op en toont minder interesse in je eigen werk of dat van collega’s.

 

Let wel, iedereen is anders en een burn-out openbaart zich bij iedereen dus ook anders.

Monteren, monteren en nog meer monteren

IMG_20160518_142453833

De montage ziet er al een stuk ingewikkelder uit dan een week geleden. ‘Kill your darlings’ is een bekende uitdrukking in de journalistiek. Ik moet alle belangrijke informatie nu een plek geven in deze reportage van 25 minuten. Het moet uiteindelijk één lang verhaal worden. Dat is op het moment de grote uitdaging.

De afgelopen weken heb ik met meerdere experts gesproken over het onderwerp ‘jongeren en burn-out’. Deze experts zijn terug te vinden op deze pagina. Ook krijg je via de pagina updates een goed idee van wat ik de afgelopen weken gedaan heb.

Binnenkort zal de reportage via deze site te beluisteren zijn. Daarnaast wordt deze ook uitgezonden in het Omrop Fryslan programma ‘Buro de Vries’.

Wat wil jij weten over dit onderwerp? Laat het hieronder achter en wie weet kan ik je vraag nog beantwoorden!

Congres over jongeren en burn-out

Vandaag was ik aanwezig bij een congres van Medilex over jongeren en burn-out. Een groot aantal medewerkers uit het onderwijs was aanwezig om meer te weten te komen over dit groeiende probleem. Want dat is het volgens de sprekers zeker. Dagvoorzitter en psychiater Bram Bakker, jeugdcoach Ellen Hendriks en een aantal ervaringsdeskundigen kwamen aan het woord over deze kwestie. Onderling was er veel herkenning van zowel de sprekers als de deelnemers. Meer over dit congres lees je binnenkort op deze blog.

Gesprek met Carol van Velzen

13164466_240948142929132_7535412477980642890_nVandaag ging ik in gesprek met Carol van Velzen. Zij is klinisch psycholoog bij het UMCG. Wil je meer over haar weten? Klik dan hier.

Met haar heb ik gesproken over het verschil tussen een burn-out en overspannenheid. Wat kunnen de redenen zijn voor voor stress? Meer weten over wat Carol ziet? Hou dan deze pagina goed in de gaten!

Ingeschreven voor een congres

Ik heb mij zojuist ingeschreven voor een congres over burn-out bij jongeren. Dit congres is op woensdag 11 mei en is officieel bedoeld voor mensen werkzaam in het voorgezet of hoger onderwijs. Ik ben heel benieuwd naar deze dag en zal hier ook aanwezig zijn om een sfeerimpressie te maken.

Hebben jullie nog vragen voor één van de sprekers of de aanwezigen? Laat ze dan in de reacties achter of stuur mij een mail!

Klik voor meer informatie over het congres op de onderstaande afbeelding.

congres 2

Test!

Denk je dat je teveel stress hebt of misschien bijna tegen een burn-out aan loopt? Klik op de onderstaande linkjes om naar een andere site te gaan en de test te doen. Beide linkjes verwijzen naar de site pit4.nl. Een website waar veel informatie te vinden is over burn-out.

Klik hier om een stresstest te doen.

Klik hier voor de burn-out test. Dit is een test om te zien of je in de gevarenzone zit om een burn-out te krijgen.

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑